Hur cykelhjälmar tillverkas!

Pellets

En hjälm är vanligtvis uppdelade i tre beståndsdelar: skal, foder och rem. Så här tillverkas de.

Skal
Skalet i billiga hjälmar består av formpressad pellets av plast med påtejpat foder i skumgummi. För dyrare hjälmar är plasten som kommer i pellets av betydligt högre kvalitet. De görs också med tekniker som ger mycket starkare hjälmar. Skatehjälmar och några cykelhjälmar har hårda skal av ABS eller polykarbonatplast. BMX-hjälmar och vissa cykelhjälmar kan även ha hårda skal av komposit (lager av glasfiber, kevlar eller kolfiber hoplimmade med epoxi).

Remmar
Hjälmremmar är vanligtvis gjorda av nylon eller polypropen. De liknar alla varandra men variationen är mycket stor när det kommer till tyg, ytfinish, vävning och andra subtila egenskaper. Hur remmarna fästs på hjälmen beror hjälmen utformning och material.
Hjälmar med hårda skal har vanligtvis fastnitade remmarna.

Interiör
Cykelhjälmar är ofta tillverkade med justerbara ringsystem som kan justeras efter huvuds storlek för optimal passform. Vissa billigare hjälmar har skumdynorna limmade direkt på insidan av fodret. BMX-hjälmar i motorcykelstil har ofta mer komplicerade innerfoder som kan tas bort för rengöring.

Hopsättning
Montering av hjälmens delar är nästa steg. Normalt sker monteringen för hand och av kostnadsskäl är över hälften av världens cykelhjälmar tillverkade i Kina eller andra asiatiska länder. Men minst 4 miljoner av hjälmarna monteras fortfarande i USA, och ett okänt antal i Europa på grund av höga fraktkostnader från Asien.

Dekor
Efter montering av hjälmen alla delar är det dags för dekoren. Dekoren består ofta av klisterdekaler av krympplast som appliceras över hela hjälmen. I vissa fall utgörs dekoren av ytskiktet i sig. Då har man redan i tillverkningen blandat olika pellets av plast för att uppnå en dekor.

Tillbehör
Många hjälmar har avtagbara visir. Vissa har spegelfästen, ljusfästen, lampor, högtalare för ljud, kommunikationsenheter, hörselskydd, ventilationsskydd eller kaninöron.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *