En annorlunda semester – vi åker till Esse

Det finns något med att besöka ställen man aldrig hört talas om, ställen som turisterna sällan hittar. Känslan av att tillbringa en lite längre tid på en plats där det inte är så tillrättalagt och krängigt som det ofta är på turistorter. Ta en titt på Esse i Finland. Esse i landskapet österbotten med centralorten Överesse. Bäckby, Lappfors och Ytteresse är också byar i Esse. Finskare än så här kan det inte bli.

Service
I de tre byarna Bäckby, Ytteresse och Överesse finns det sammanlagt tre mellanstadieskolor. När eleverna når åldern för högstadiet får de åka till grannkommunen Bennäs för att gå i skolan. I centralorten Överesse hittar du: apotek, bibliotek, brandstation samt traktens enda läkarmottagning. Ska du gå till tandläkaren så får du åka till Ytteresse där du också kan passa på att besöka traktens bibliotek och pizzeria.

Kultur
Esse är ett kulturhistoriskt intressant område. Esse kyrka, de två prästgårdarna på Henriksborg, Lappforsens by och Heidegård anses att vara av riksintresse ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Esse Hembygdssällskap är mycket aktiva och inaktivrika. De har bland annat återställt en vargfångstgrop från 1600-talet till befintligt skick.

Några kända personer från Esse
– Nina Holmén, vinnare av EM-guld i friidrott 1974.
– Kaj Korkea-aho, skaparen av radioprogrammet Radio Pleppo.
– Abraham Achrenius, före detta präst i församlingen i
Esse.
– Hjalmar Krokfors, poet och före detta lärare på Kiisk skola i Lappfors.
– Kurt West, författare och krigsveteran.

Guldkorn i Esse
– Fias Hembränt: här hittar du vildmarksbad, rökbastu och Highlandkor. Rekommenderat är att äta Highlandköttet på restaurangen. Ett är populärt ställe för hålla möhippor, svensexor och bröllop på.
– Solhaga i Ytteresse: här kan du hitta semesterstugor i olika varianter, många med egen bastu.
– Stall Kvarnbacken: varför inte ta en ridlektion på Kvarnbacken. Ett proffsigt stall som även utbildar vana ryttare och hästmänniskor.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *